Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Cmi Popovici Mihaela
Membru Gratuit
1 stars: Fara rating 1.00 din 1 pareri
Descriere
Este vorba de cele mai intalnite si frecvente cereri de interventii chirurgicale in domeniul ORL.

Criptoliza amigdalina
Criptoliza reprezinta o metoda moderna si eficienta de tratare a amigdalitei cronice cazeoase. Se efectueaza prin tehnica coblatiei (bila de plasma) si consta din inchiderea criptelor amigdaliene care astfel nu vor mai avea capacitatea de a forma dopuri de cazeum.
Cazeumul este un reziduu format de amigdala, steril din punct de vedere bacteriologic, dar urat mirositor si care este eliminat din criptele amigdaliene sub forma unor dopuri grunjoase, uneori de dimensiuni mari.
Tratamentele medicamentoase sunt fara rezultat notabil, singura rezolvare viabila fiind criptoliza amigdaliana sau eventual, scoaterea completa a amigdalelor palatine.
Avantajul criptolizei fata de amigdalectomie (scoaterea amigdalei in intregime) consta in primul rand in pastrarea de tesut amigdalian cu rol in imunitatea organismului. Un alt avantaj notabil este reprezentat de intensitatea durerilor postoperatorii care sunt semnificativ mai reduse fata de amigdalectomia clasica. Al treilea avantaj notabil este timpul de vindecare mai redus si intoarcerea la actvitatile zilnice intr-un timp mai scurt. Alt avantaj deloc de neglijat este riscul extrem de redus de sangerare postoperator (aproape inexistent).
Acest tip de interventie se efectueaza in anestezie generala. Comparativ cu amigdalectomia timpul de efectuare a acestui tip de interventie este mai putin de jumatate fata de timpul interventiei clasice, sangerarea intraoperatorie practic inexistenta (mai putin de 5 ml sange) iar confortul pacientului mult ridicat fata de clasica interventie.
TONSILOTOMIE versus TONSILECTOMIE

Tosilectomia reprezinta scoaterea in totalitate a amigdalelor palatine bolnave. Se adreseaza infectiilor cronice repetate (3-4 episoade de amigdalita/an, cel putin 2 ani la rand), complicatiilor locale de tipul flegmoanelor periamigdaliene, purtatorilor cronici de streptococ, prezentei complicatiilor sistemice (reumatismale, cardiace, renale, neuronale), titrul ASLO crescut mult timp.
In acest caz rolul de aparator imunitar al amigdalei este depasit, devenind un dusman permanent al organismului si atunci acest focar trebuie scos in totalitate.

Dar cand problema amigdalelor este doar marimea lor exagerata, fara a fi vorba de o infectie cronica sau complicatie sistemica, singura alegere corecta este micsorarea lor, interventie numita tonsilotomie.
Tonsilotomia reprezinta micsorarea amigdalelor palatine lasand tesut amigdalian in lojele palatine care sa asigure in continuare imunitatea organismului si asigurarea unui spatiu oro-faringian corespunzator.

Diferentierea intre cele doua tipuri de interventie este extrem de clara si distincta.
Amigdala sanatoasa dar marita in volum doar se micsoreaza (tonsilotomie).
Amigdala bolnava sau cu prezenta complicatiilor ei sistemice se scoate in totalitate (tonsilectomie).

Interventia chirurgicala in ambele situatii se efectueaza in anestezie generala, in internare de zi (cateva ore).

Tonsilotomia (micsorarea amigdalei palatine) reprezinta taierea unei felii din amigdala palatina marita cu  ajutorul unor electrozi speciali conectati la un aparat de radiofrecventa care in acelasi timp permite efectuarea taierii si coagularii fara distructii tisulare in profunzime.
Ultima tehnica si superioara radiofrecventei este tehnica coblatiei care foloseste o bila de plasma la capatul unei baghete si care provoaca o afectare minima a tesuturilor de dedesubt de  locul unde o folosim. Din acest motiv membranele false sunt aproape inexistente, durerile sunt foarte mici si suportabile si riscurile complicatiilor sunt minime.
Avantajul chirurgical al tonsilotomiei  consta in faptul ca este o interventie fara durere, fara sangerare, cu perioada de recuperare minima.

Tonsilectomia (ecxizia in totalitate a amigdalelor palatine) este o interventie dureroasa postoperator 7 - 10 zile, de intensitate mare. De asemenea, posibilitatea sangerarilor in perioada de vindecare este prezenta. Exista risc de sangerare chiar si la 10-14 zile de la interventie (se citeaza in literatura).

In aceeasi sedinta operatorie se pot scoate si vegetatiile adenoidiene hipertrofiate (polipii) daca este necesar. Si in cazul acestora tehnica de ultima ora este cea a coblatiei.

Descarca informatii suplimentare
Din Gura in Gura
Alte Produse